Home Recepten*gratis recepten Top 10 tips voor de perfecte HAM DI PASKU
antilliaanse ham di pasku kerstham

Top 10 tips voor de perfecte HAM DI PASKU

door Linda Terrizzi

Ham di pasku is dé ster van het kerstmenu van de meeste Antillianen. Dus wat is er beter dan December te beginnen met deze top 10 tips om de lekkerste, mooiste, beste Antilliaanse kerstham te maken?

Van het snijden en versieren tot aan ideeën wat je met restjes kunt doen. In deze lijst staat zo’n beetje álles wat je moet weten om het meeste uit je ham te halen deze kerst!

1. Huid verwijderen en insnijden:

Niets ziet er beter uit dan een mooi gepresenteerde ham. Om de ‘looks’ van je ham di pasku te verbeteren moet je hem natuurlijk insnijden.

  • 1: Snijd een zigzag-patroon rond het been om overtollig vet te verwijderen.
  • 2: Laat een mes onder de huid glijden en haal die (zo mogelijk) in één stuk van de ham af.
  • 3: Snijd met een scherp mesje ruitjes in het vet van de ham. Probeer NIET in het vlees te snijden! (als je rood ziet, snijd je te diep)

2. Ham di pasku versieren

Het versieren van de ham verandert het gerecht van een lekker stukje vlees naar een mooi kunstwerk dat op de tafel pronkt.

  • 1: Verwijder de huid zoals boven beschreven
  • 2: Snijd een ruitjespatroon in het vet van de ham (zie stap 1)
  • 3: Prik met een satéprikker een gaatje in elk ruitje en steek er een kruidnagel in.
  • 4: Als je de ham met ananasringen en kersen wilt versieren, kun je dit het beste doen als de ham nog 15 minuten moet bakken. Zo blijft de ananas mooi op kleur.

3. Antilliaanse kerstham glaceren

Een mooi laagje op de ham geeft het gerecht meer smaak en een mooier uiterlijk. Of je nu kiest voor een honing-mosterd laagje, of liever rum met gember… het glaceren is een essentiele stap om een mooie ham di pasku te maken.

Om je ham te glaceren kun je hem het beste op een rooster leggen, die bovenop een bakplaat ligt. Smeer de ham met een kwastje in met de ‘glaze’ die je hebt gekozen. Herhaal deze stap meerdere malen tijdens het bakken (b.v. om de 15 minuten) om een mooie, gelijkmatige laag op de ham te maken.

Tip: Smaken die goed samen gaan met ham zijn onder andere sinaasappel, abrikoos, cranberry, honing en mosterd.
hamdipaskuglaze1

4. Wanneer glaceer je de ham?

Je kunt de ham na het glaceren warm of koud serveren, net wat je lekker vind. Als je de ham koud wilt eten, moet je hem glaceren terwijl hij kookt. Je kunt dit een dag eerder doen dan wanneer je hem wilt eten.

Daarna kun je de ham in de koelkast bewaren. Als je de ham liever warm eet, doe je het glaceren om de 15 minuten terwijl de ham in de oven staat.

5. Het aansnijden van de ham di pasku

Door het juist aansnijden van de ham, kun je behoorlijk wat voordeel behalen. Deze techniek laat je zien hoe:

  • 1: Snijd 2 of 3 plakjes (paralel aan de lengte) van het dunne gedeelte van de ham. Leg de ham nu op het platte gedeelte dat je gecreëerd hebt.
  • 2: Houd de ham stevig met een vork vast aan het einde van het been. Snijd nu plakjes van de ham door tot aan het bot te snijden.
  • 3: Snijd nog eenmaal langs het bot om alle plakjes in één keer los te snijden.

hamdipaskucarve1

6. Restjes? Dit kun je ermee!

Restjes van het kerstdiner hoeven eigenlijk nooit weggegooid te worden… de ham di pasku di over is, kun je heel gemakkelijk gebruiken in bijvoorbeeld een omelet of een pastasalade.

Andere ideeën voor restjes ham zijn ovenschotels, soep, garnering van salade, op pizza en natuurlijk in een broodje.

7. De ham bewaren

Er gaan veel verhalen de ronde over hoe je de ham het beste bewaart. Het beste idee is volgens ons om een oude theedoek of kussensloop te gebruiken die is natgemaakt en uitgewrongen.

Op deze manier blijft de ham goed vochtig in de koelkast en is hij enkele dagen later nog net zo lekker als op het moment dat hij werd aangesneden.

8. Hoe lang blijft de ham goed?

Dit hangt grotendeels af van de manier waarop je de ham bewaard. Als de ham wordt ingevroren, blijft hij ongeveer 2 maanden goed. In de koelkast kan de gekookte ham 3-5 dagen worden bewaard.

9. Kun je de ham opnieuw invriezen?

Je hebt een ham gekocht die al eens bevroren was. Daarna heb je hem gekookt, gebakken en zijn er restjes overgebleven waar je écht geen trek meer in hebt. Mag je die nog invriezen? Ja hoor… dat kan prima!

Vlees dat eerst gekookt is, mag namelijk gewoon terug in de vriezer. Wat je echter nooit mag doen is rauw vlees voor een tweede keer invriezen.

10. Wat doe ik met het bot?

Het bot van de ham di pasku hoeft écht niet te worden weggegooid! Je kunt hem in de koelkast of vriezer bewaren tot je zin hebt in een lekkere erwten- of maïssoep. Als je het bot meekookt vanaf het begin, zal hij de soep een extra ‘boost’ van smaak geven. En dat als gratis extraatje!

…Ook je eigen ham di pasku maken? Hier lees je er meer over!


Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.

Informatie:
recipe image
Recept
Ham di pasku - 10 tips voor de perfecte Antilliaanse kerstham!
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 430 review(s)

Meer lekkere recepten...

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend