Home Blog Onze favoriete (website) tools
tools bij het maken van de website

Onze favoriete (website) tools

door Linda Terrizzi

Vandaag ‘ns een héél ander artikel dan je van ons gewend bent. Deze keer namelijk geen lekker Antilliaans recept, maar een fijn lijstje met programma’s, hulpmiddelen en apparaten waarmee we onze website en boeken maken. Gewoon, omdat we gemerkt hebben dat veel van jullie daar best benieuwd naar zijn.

…Want misschien loop je zelf met het idee om een boek te schrijven of een leuke blog te starten. Met recepten, of juist heel ergens anders over. De basics blijven immers gelijk!

Zelf doen of uitbesteden?

Als eerste zeg ik je meteen dat wij enorm ‘fan’ zijn van het ‘alles zelf doen’. Dat wist je misschien al. Onze website hebben we zelf ontworpen en ook de fotografie en vormgeving doen we zelf. De kookboeken die we hebben gemaakt zijn dan ook in eigen beheer uitgegeven en op het drukken na (duh…) hebben we daar ook weer alles zelf verzorgd.

Het is namelijk 2019 en er zijn zóveel geweldige hulpmiddelen en programma’s beschikbaar om je te helpen! Waar je vroeger tegen allerlei barricades aanliep en het werk wel over moest laten aan een ‘oude rot in het vak’, is het nu mogelijk om met een klein budget zelf aan de slag te gaan. En dat hoeft vaak helemaal niet ten koste te gaan van de kwaliteit!

Met een aantal stevige (online) cursussen en vooral veel oefenen durf ik te wedden dat jij binnen no-time ook goed op weg bent om een eigen website, e-book of zelfs een echt boek te maken.

Ons kookboek ‘in the making’. Alles hebben we thuis op deze computer gemaakt:

tools bij het maken van de website

De absolute basics

Wat heb je nou écht (maar echt!) nodig om te beginnen met je eigen blog of social media kanaal? Nou, dat is dus ten eerste een computer. Dat kan een P.C. zijn, maar ook bijvoorbeeld een laptop. Schrijf je geen lange verhalen, maar ligt je focus vooral op foto’s en video? Dan kun je ook prima uit de voeten met alleen een smartphone.

Ik gebruik zelf de Samsung Galaxy S9  voor het maken van foto’s en het bijhouden van de website, en social media kanalen (Facebook, Instagram, YouTube en Pinterest). De camera’s in deze nieuwe generatie telefoons zijn zó goed, dat de foto’s bijna niet onder doen voor foto’s die gemaakt zijn met een professionele camera.

Zo’n 30% van de foodfoto’s die je hier op de website ziet zijn dan ook met de Samsung telefoon gemaakt. Voor de overige 70% gebruikt Linda haar Canon DSLR camera (waar ik dan weer écht geen verstand van heb!)

Nu je je ‘hardware’ geregeld hebt, is het tijd om je te verdiepen in het platform wat je wilt gebruiken voor je site. Ga je voor een echte website/blog? Dan heb je een domeinnaam en hosting nodig. Een plekje op het internet dus, waar jij je site mag plaatsen. Dit kan al vanaf een heel klein bedrag per maand. Er zijn veel verschillende aanbieders van deze diensten, ook in Nederland.

Kijk bij het kiezen van een geschikte partij vooral naar wat je fijn vindt: zo snel en goedkoop mogelijk online, of bijvoorbeeld een Nederlandssprekende (telefonische) klantenservice. Of, wanneer je zoals wij véél inhoud publiceert en ook veel bezoekers krijgt, kun je de voorkeur geven aan een VPS (virtual private server) – dan hoef je je ruimte met niemand te delen!

Het is dus maar net wat voor jou het belangrijkste is. Hierop kun je je keuze straks baseren. En natuurlijk kun je ook altijd ‘groeien’ in je keuze. Dus: beginnen met het kleinste, goedkoopste pakket en vervolgens ‘upgraden’ als dat nodig blijkt te zijn.

Software die we gebruiken

Naast een computer en een plekje op ‘t net heb je voor een blog een CMS (zeg maar ‘de software’ waarop je site draait) nodig. Wij gebruiken zelf altijd WordPress. Dit systeem is helemaal gratis! Het is makkelijk genoeg voor een leek en uitgebreid genoeg voor een professional. Je kunt er alle kanten mee op qua uiterlijk en functies en je kunt er zelfs een webwinkel aan koppelen. Ook gratis, natuurlijk.

Ga je voor een ‘online presence’ op social media? Dan heb je geen domeinnaam, hosting of CMS nodig. Nóg makkelijker, dus! Het voordeel hiervan is dat je supersnel online bent (b.v. met een Facebookpagina of Instagram-account), maar het nadeel is dat je vaak niet helemaal zelf kunt bepalen wat je op je pagina zet en hoe het eruit ziet. Indien mogelijk zou ik je dus aanraden om altijd (ook) een eigen website te maken.

Naast een goede computer of telefoon en natuurlijk ‘de website zelf’, heb je vooral héél veel creativiteit en geduld nodig. En dat was het dus eigenlijk al, wat betreft de basics.

Leuk om te hebben

Wat verder leuke toevoegingen zijn voor het maken van een website en het beheren van je social media accounts zijn de volgende dingen:

Een grafisch programma

Om foto’s mee te bewerken dus. Er zijn prima gratis opties te vinden online (PicMonkey en Canva zijn enkele voorbeelden) en voor de échte professional is er natuurlijk Photoshop. Ik zou zeggen… begin met de gratis opties, en loop je vast? Dan kun je ‘upgraden’ naar de professionele software.

Een social media planner

Je kunt natuurlijk zélf je social media inplannen (ter plekke), of je kunt ervoor kiezen om dat één keer per week of zelfs één keer per maand te doen. Dat scheelt enorm veel tijd! Er zijn hiervoor verschillende apps te vinden. Sommige zijn gratis, anderen kosten een paar euro per maand en er zijn er die nog duurder en uitgebreider zijn.

Wij gebruiken zelf ‘Buffer’. Hiervoor betalen we een klein bedrag per maand. We kunnen op de website berichten inplannen voor Facebook, Pinterest en Instagram en die op vaste tijden laten plaatsen. Elke dag 1… of 2… net wat je leuk vindt.

Een andere optie (en dit is vooral voor wie véél artikelen op de website heeft) is MeetEdgar. Deze app hebben we ook een tijdje gebruikt. Het voordeel is dat de app zélf artikelen kiest en die dus ook zélf inplant om op social media te zetten. Het nadeel? Het komt met een flink prijskaartje en bij ons kon het gebeuren dat de app ayaka’s of kerstham in de zomer plaatste. Niet altijd een goede keuze dus.

Naast deze apps zijn er ook tal van gratis opties om je social media in te plannen. Eén voorbeeld: SocialPilot. Lijkt qua functionaliteit op Buffer, maar is iets minder sterk en kost he-le-maal niets.

Foto-apparatuur

Wees niet bang… ik ga je geen dure lampenset of luxe cameralenzen aansmeren! Hoewel ik enorm gek ben op de foto’s die Linda maakt met haar ‘echte’ camera, realiseer ik me ook dat het best eenvoudig is om mooie foto’s te maken met minder specialistische apparatuur. Met de camera van een goede telefoon kom je, zoals ik al eerder zei, een heel eind.

Daarbij kun je gebruik maken van enkele (goedkope!) hulpmiddelen om een zo mooi mogelijke foto te maken. Denk er een aan om bij de bouwmarkt piepschuim (isolatie) platen te kopen. Deze kosten een paar euro per stuk en zijn onmisbaar als je kleine producten of eten wilt fotograferen. Gebruik er een paar wit, om licht te weerkaatsen en je onderwerp dus bij te lichten.

En verf een aantal andere zwart, om juist het licht te laten wegvallen. Hiermee kun je oneindig spelen. Een andere ‘investering’ waar ik nog altijd heel blij mee ben, zijn platen karton waarop canvas geplakt is (te koop bij elke hobby of schilderswinkel). Deze kun je verven in een mooie kleur/kleuren, zodat je een leuke ondergrond hebt voor je producten of eten. Met een beetje fantasie en een paar euro’s op zak kom je zo een heel eind!

Een voorbeeld van de geverfde canvasplaten vind je bij ons recept voor Antilliaanse Jambo:

blank

Waar gaat het écht om?

Uiteindelijk maakt het vrij weinig uit welke programma’s of apparaten je gebruikt. Het belangrijkste is dat je iets te zeggen hebt wat mensen willen horen, en dat ook kunt overbrengen. Mooie foto’s, goed geschreven teksten… en informatie die van waarde is.

Tegenwoordig kan alles met enkele klikken online worden gezet, dus zelfs wanneer je geen verstand hebt van het maken van websites, kun je je video’s op YouTube zetten en je foto’s uploaden op Instagram.

Ik ben benieuwd… wat voeg jij binnenkort toe aan het wereldwijde web? :)


  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend