Home Blog Na het koken: schoonmaken!
keuken schoonmaken hg producten

Na het koken: schoonmaken!

door Linda Terrizzi

Het is ’t minder leuke gevolg van lekker koken, maar helaas wél noodzaak: het schoonmaken van de keuken. Na het bereiden van een lekkere (Antilliaanse) maaltijd ziet de keuken er bij ons thuis meestal uit als ’n slagveld. Overal staan schaaltjes, ligt bestek en snijplanken. De pannen zijn gebruikt en de kookplaat heeft spetters. Niet de leukste afsluiting van een gezellige avond, maar het is niet anders.

Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf! En dan het liefst zonder teveel moeite en echt hygiënisch, zodat de keuken snel weer geschikt is om opnieuw in te koken. Je moet er tenslotte niet aan denken om te werken in een keuken waar bacteriën en vuil aanwezig zijn.

Onze nieuwe keuken

Zoals jullie wellicht al weten, zijn wij vorig jaar verhuisd. En in ons nieuwe huis hebben we ’n paar maanden later een nieuwe keuken laten plaatsen. Hiervoor hebben we vooral meubels (kastjes, werkbladen, etc.) uitgezocht, want de meeste keukenapparatuur van de vorige bewoners was nog helemaal prima.

In de nieuwe keuken zaten ’n paar dingen waarmee we nog niet bekend waren. Zo gingen we koken op een keramische kookplaat (voorheen kookten we op gas), konden we dan eindelijk gebruik maken van een vaatwasser en kochten we er ’n glazen afzuigkap bij.

Hoewel die apparaten ons leven flink makkelijker maakten, kwamen ze natuurlijk ook met hun eigen ‘probleem’: hoe kun je ze nou het beste schoonmaken? Een vaatwasser maak je niet zo makkelijk schoon als ’n gootsteen en op een glazen afzuigkap blijven nogal eens strepen staan als je ‘m met een verkeerd middel (of een verkeerde doek) poetst.

Het was dus tijd om ons eens opnieuw te verdiepen in de theorie van het schoonmaken van de keuken!

blank

Speciale middelen voor keukenapparatuur

Zoals gezegd moest ik er bij onze nieuwe apparatuur dus echt even voor gaan zitten om uit te vogelen hoe je die nu het beste schoonmaakt. Een keramische kookplaat bijvoorbeeld. Die kun je niet even goed schrobben met ’n ijzerspons, zoals ik deed bij mijn oude gasfornuis. Nee, dat moet even met beleid, wil je geen krassen en putten in het glas krijgen.

Van de vorige bewoonster van ons huis kreeg ik daar al de gouden tip voor: “HG kookplaatreiniger” – je hebt ’n versie voor elke dag en één om intensief schoon te maken. Ze zei dat het beter schoonmaakte dan de andere middelen die ze geprobeerd had en bovendien liet het ’n beschermend laagje achter, zodat de plaat de volgende keer überhaupt niet meer zo makkelijk vuil zou worden.

Ik heb haar tip aangenomen en inderdaad: met de kookplaatreiniger krijg je zelfs met ’n zachte doek alle vuil van de plaat!

Omdat ik de kookplaatreiniger al zo fijn vond, was het dus ook een leuke verrassing toen de PR-afdeling van HG me vroeg om eens wat van hun andere producten uit te testen. Ik koos er ’n aantal van hun site en bij alles wat ik tot nu toe gebruikt heb, moet ik toegeven: deze producten zijn écht goed!

Onze espressomachine kunnen we voortaal goedkoper schoonmaken met de tabletten… en moet je de RVS buitenkant eens zien glimmen! Ik wist niet eens dat het bestond, maar hiervoor gebruikte ik “roestvrijstaat snel glans” dat het niet alleen laat glimmen, maar dat bij het volgende gebruik dus ook weer die vervelende vingerafdrukken tegengaat. En ook voor de vaatwasser en wasmachine bestaan speciale producten die niet alleen goed schoonmaken, maar ook de levensduur van de apparaten verlengen. Ik ben niet gauw zó enthousiast over iets, maar: wow!

Natuurlijk schoonmaken

Voor de rest van de keuken – dus het werkblad, de kastjes, de gootsteen, etc. geldt: het liefste maak die weer schoon met natuurlijke, milieuvriendelijke middelen. Azijn en (bak)soda bijvoorbeeld. Dat is prima om het werkblad van de keuken en een RVS gootsteen dagelijks af te nemen. Azijn neutraliseert geurtjes en baksoda heeft een lichtschurende werking. Daarmee gaat het meeste vuil gelukkig al weg.

En heb je liever iets met ’n fijn geurtje? Dan zijn er genoeg biologisch afbreekbare allesreinigers te vinden. Onze favoriet? Die met grapefruit-geur! Zo heerlijk fruitig – daarmee wordt zelfs schoonmaken een feest!

Ook voor het ontkalken van apparaten werkt schoonmaakazijn trouwens prima. Door het zuur lost de kalk op en spoel je het zo weg uit je waterkoker, wasmachine of koffiezetapparaat. Daarna nog even doorspoelen met vers water en de zure smaak is ook meteen verdwenen.

De echte krachtpatsers

Eerlijk is eerlijk: soms lukt het ‘de natuurlijke middelen’ gewoon niet om vuil geworden oppervlakken en apparaten schoon te krijgen. Hoewel de posts op Pinterest je doen geloven dat je die extreem vieze, aangekoekte oven schoonkrijgt met ’n papje van azijn en soda is het mij nog nooit gelukt. Hoeveel geduld ik ook had en hoeveel kracht ik er ook op zette, de oven werd niet veel schoner.

Nog zoiets is aangekoekt vet dat zich op de raarste plekken verzamelt. Je weet wel, die plekken die je normaal niet kunt zien en makkelijk vergeet. Bovenop de keukenkastjes of de afzuigkap ofzo… frustrerend! Ook dit krijg je niet zomaar weg met ’n sopje van groene zeep.

Bij het schoonmaken van dit soort hardnekkig vuil is het tijd om de echte krachtpatsers tevoorschijn te halen. Afhankelijk van hoe snel je de keuken vuil maakt, kun je hier eens per weer tot eens per maand mee werken. Voor deze extra moeilijke klussen gebruik ik ook weer graag de schoonmaakmiddelen van HG. De ‘oven, grill en barbecuereiniger’ is echt een life saver, moet ik zeggen. Dit schuim maakt dus wél met gemak die vieze oven of barbecue schoon. Zonder kracht, in slechts ’n paar minuten (wacht)tijd!

blank

Meer tips & tricks bij het schoonmaken

Stiekem ben ik dus hartstikke blij dat ik de producten mocht uitproberen, want nu weet ik dat ze ook echt waar maken wat ze beloven. Als laatste nog ’n goede tip voor mensen die zelf ook nog aan het uitvogelen zijn hoe ze kun keuken en de verschillende apparaten ’t beste schoon kunnen maken: op de website van HG vind je een speciale pagina met tips voor de meest voorkomende (en ook meest vervelende) ‘issues’ die je in de keuken kunt tegenkomen. Aangebrande pannen, een vieze friteuse, verkalkte waterkoker en meer van dat soort gedoe. Best wel handig!

*Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk.


SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Translate »
error:
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend