Home Blog KUSHINA – de nieuwe Culinaire Glossy
kushina de koninkrijkskeuken marc strous culinaire glossy

KUSHINA – de nieuwe Culinaire Glossy

door Linda Terrizzi

“Een tijdloos tijdschrift waarin je over ’n jaar of twee nog steeds in kunt bladeren”, dát is wat Marc Strous voor ogen had met de nieuwe culinaire glossy KUSHINA.

Wat mij betreft is ‘m dat helemaal gelukt. Deze ‘Yu di Korsou’ heeft passie voor eten én voor de Cariben… en dát zie je terug in het tijdschrift! 

blank


Ode aan Curaçao

Sinds kort ligt hij in de winkel op Curaçao en is hij in de rest van de wereld online verkrijgbaar (prijs voor Nederland: €10,- incl. verzendkosten). Ik heb het natuurlijk over het gloednieuwe tijdschrift KUSHINA. De eerste editie is voor mij meteen raak: een ode aan Curaçao!

In deze uitgave van KUSHINA lees je alles over de ‘foodcultuur’ van het eiland, anno 2018. Verwacht vooral niet teveel traditioneel Antilliaans voedsel. Want hoewel er een prachtig stuk staat over de ‘Marshe di Barber’ is het tijdschrift vooral gericht op het experimenteren met smaken.

KUSHINA heeft als ondertitel “de Koninkrijkskeuken” en is erop gericht om bruggen te slaan tussen de Nederlandse keuken en die van de (voormalige) Nederlandse Antillen. Dat past dus helemaal in mijn straatje! Marc lichtte al een tipje van de sluier op over de volgende editie: opnieuw een mooie reportage over Curaçao én nieuw ontwikkelde recepten in samenwerking met Arubaanse tuinders. Misschien had hij ’t me beter niet kunnen vertellen, want nu laat hij me wel érg nieuwsgierig achter…

kushina de koninkrijkskeuken marc strous culinaire glossy


Haute cuisine op het eiland

In KUSHINA wordt breeduit geschreven over gerechten uit de meest toonaangevende restaurants op het eiland. Een mooi voorbeeld daarvan is geitenkaas met appeldamsaus van het Hofi Cas Corá. De geitenkaas wordt locaal geproduceerd en ook de appeldam groeit natuurlijk op ’t eiland. Appeldam herinner ik me goed… vroeger hadden we een boom in de tuin waarvan we de vruchten rechtstreeks aten als ze rijp waren. Toch is het nog nooit in me opgekomen om er een saus van te maken en die te combineren met geitenkaas, maar wat klinkt dat goed zeg!

En wat dacht je van de befaamde bananensoep van restaurant de Gouverneur? Dikke bonus: hiervan is zelfs het recept opgenomen! De soep is zo geliefd, omdat het op de ‘ouderwetse’ manier wordt gemaakt… zonder het gebruik van bouillonblokjes dus!

Op 105 pagina’s vind je de meest uiteenlopende recepten en artikelen over eten op Curaçao. Ik ben zelf geboren en getogen Curaçaoënaar, maar KUSHINA laat mij een kant van het eiland zien die ik nog niet eerder kende: niks pastechi’s en grote bakken rijst van de ‘Antilliaanse Chinees’, maar verfijnde gerechten en prachtig opgemaakte borden.

Nieuwe smaken, lokale producten

Ik was vooral érg onder de indruk door het artikel over Joram Timmermans. Deze Nederlandse chefkok werkte jarenland in het Avila Beach Hotel op Curaçao. Hij creëerde daar gerechten met lokale producten die niet zouden misstaan op de menukaart van een sterrenrestaurant: popcorn-ijs, Antilliaanse komkommer van de barbecue, ‘sunchi’ met yoghurt en gepekelde mango… je moet er maar op komen!


Eindoordeel over Kushina

Ik was aangenaam verrast na het lezen van het tijdschrift. Eerlijk is eerlijk: als ik ‘m in de winkel had zien staan, had ik hem waarschijnlijk niet gekocht. Dat ligt overigens geheel aan mij: het is een beetje een (onterecht!) vooroordeel dat een tijdschrift waar niet héél groot een kokerellende Antilliaanse tante op prijkt het Curaçaose eten geen recht aan zou doen. Stom natuurlijk, want op onze eigen boeken staat die tante er ook niet.

KUSHINA is trouwens ook helemaal geen tijdschrift over traditioneel Antilliaans eten, dus: “hop, Jurino! …Even die drempel over en  genieten van al het lekkers en moois dat er gedocumenteerd wordt.” (En Wow! Dat was allemaal dík in orde zeg!)

Er staat zelfs nog een heel klein stukje over onze boeken in, of liever over Curaçaose kookboeken in het algemeen. Ik vind ’t dan ook een grote eer om in één adem genoemd te worden met Sonia Garmers, Desirée da Costa Gomez en Helmi Smeulders.

Bonus: het recept voor Caribische hummus met pinda

Met het exemplaar van ’t tijdschrift, mochten we van Marc Strous ook een recept uit KUSHINA publiceren op onze site. Maar wélke? Welk recept is nou lekker, enigszins eenvoudig te maken en –niet geheel onbelangrijk- van welk recept zijn de ingrediënten gemakkelijk te vinden in Nederland?

We hebben gekozen voor de Bonencrème met pinda van bladzijde 60. Als je ’t zo zegt, klinkt het misschien niet zo aantrekkelijk… maar als ik je zeg dat het hummus is met ’n Caribisch tintje, word je waarschijnlijk wel nieuwsgierig? Je maakt de hummus het liefste met cargamantobonen die lokaal op Curaçao voorkomen, maar ook met Borlottibonen is het recept goed te bereiden.

Het beste? Het recept is helemaal, 100% vegan!


kushina de koninkrijkskeuken marc strous culinaire glossy Caribische hummus met pinda

Ingrediënten:

  • 285 gram gedroogde bonen
    (het liefst Cargamantobonen, maar Borlottibonen zijn ook prima!)
  • 175 gr vinaigrette
  • 125 gr pinda’s
  • ½ teen knoflook
  • 5 gr zout
  • Rasp en sap van 1 limoen

Bereiding:

Week de bonen een dag in ruim water.

Kook de bonen vervolgens in een uurtje gaar. Proef af en toe.

Als de bonen zacht zijn haal je ze van het vuur en giet je ze af. De uitgelekte gekookte bonen wogen bij mij 550 gram. (Je kunt er ook voor kiezen om 550 gr borlottibonen uit blik te gebruiken)

Doe alle ingrediënten in een kom en pureer tot een mooie zalvige crème. Voeg eventueel een beetje water toe om tot een mooi resultaat te komen.


Bestel je eigen exemplaar van Kushina

Ben je enthousiast geworden na het lezen van mijn ervaring? Dan kun je je eigen exemplaar van KUSHINA bestellen via de website www.kushina.nl. De prijs voor het tijdschrift en verzending binnen Nederland is €10,-. Tegen een meerprijs is ook internationale verzending mogelijk. Op Curaçao is KUSHINA te vinden bij boekhandel Mensing’s Caminada.

blank

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk
Informatie:
recipe image
Recept
Caribische hummus met pinda
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
51star1star1star1star1star Gebaseerd op 2013 review(s)

SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Deze website gebruikt cookies. Is dat ok? Ja, prima! lees meer

Translate »
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend