Home Blog Know your pika!
pika antilliaanse sambal recept hot peper madame jeanette

Know your pika!

door Linda Terrizzi

We eten het graag in onze rijst, koken het mee in onze stobá, gebruiken het in de vulling voor pastechi. We hebben het natuurlijk over pika! Hete pepers zijn een onmisbaar deel van onze keuken. Zonder hun lekkere smaak en pittige toevoeging zou ons eten gewoonweg niet hetzelfde smaken.

Er zijn veel verschillende soorten pepers. De lijst die we hier hebben samengesteld bevat daar maar een klein gedeelte van! Ze worden geclassificeerd op hitte, volgens de Scoville-schaal. Scoville heeft deze schaal als volgt ontworpen: Hij nam sap van een bepaalde soort peper en lengde die aan met een zelfde hoeveelheid suikerwater. Het sap werd steeds verder aangelengd, totdat de hitte niet meer te proeven was. Het aantal maal dat het sap met suikerwater is verlengd geeft de pepers hun ‘Scoville score’.

We beginnen deze lijst met de minst hete peper en werken ons op tot de ongenadige killer… winnaar van het Guinness wereldrecord voor pika!

1. Paprika

De paprika geeft alleen smaak, geen hitte. Hij smaakt meestal zoet en fruitig. De paprika scoort dan ook 0 op de Scoville schaal.paprika

2. Cayenne peper

Deze peper wordt bij ons ook wel ‘Spaanse peper’ genoemd. Het is een vriendelijke peper die een klein beetje hitte toevoegt aan het eten. Je kunt deze peper in ringetjes snijden en opeten, zonder al te grote schade. Hij scoort 2.000 op de Scoville schaal

cayenne

3. Jalapeño peper

De Jalapeño wordt vaak gebruikt in Mexicaans eten. Het geeft pit aan salsa’s en chili. De Jalapeño heeft een gladde schil en een donkergroene kleur. Hij wordt vaak gerookt en verkocht als ‘chipotle’ peper. De Jalapeño heeft een scoville score van 5.000

jalapeno

4. Rawit

De rawit of bird’s eye pepper groeit in Azië. Hij kenmerkt zich doordat hij erg klein is. Deze pepertjes geven een hitte af van ongeveer 100.000 Scoville units.

lombok

5. Thaise peper

De Thaise peper lijkt qua uiterlijk veel op de Spaanse peper of Cayenne peper. Deze zijn iets korter, vleziger en komen in meerdere kleuren. De Thaise peper heeft ook een hitte van 100.000 Scoville units

thai

6. Adjuma peper

In het Engels wordt deze peper de ‘Scotch bonnet pepper’ genoemd, omdat men hem weleens vergeleek met de kapjes die de Engelse vrouwen vroeger droegen. Deze peper wordt in de Antilliaanse en Surinaamse keuken het meest gebruikt. Hij is behoorlijk heet, maar geeft toch een fijne, zoete smaak af. De Madame Jeanette peper is héél nauw verwant aan de Adjuma peper. Beide hebben een Scoville score van 350.000. Je vindt deze peper, natuurlijk, vooral in het Caribisch gebied en in delen van Zuid Amerika.

jeanette

7. Habanero

De Habanero peper is als het ware het broertje van de Madame Jeanette. Er zijn niet veel verschillen tussen de twee pepers. Ze zijn beide even heet. Wel is het zo dat de Habanero duidelijk de zoetige smaak mist, die de Madame Jeanette wel heeft. Ook de Habanero peper scoort 350.000 op de Scoville schaal. Habanero’s komen voor in Zuid Amerika en Mexico.

habanero

8. Ghost pepper

Op internet circuleren talloze filmpjes van mensen die een Ghost pepper eten… jarenlang was deze peper namelijk de heetste ter wereld! De echte naam van deze peper is Bhut Jolokia en hij wordt gecultiveerd in India. De Ghost pepper scoort maar liefst 900.000 op de Scoville schaal!

ghost

9. Trinidad Moruga Scorpion

Deze peper uit Trinidad is een echte killer. Met zijn score van 2.000.000 op de schaal van Scoville is hij de op één na heetste peper ter wereld. Een klein stukje van deze peper heeft het in zich om een compleet gerecht van hitte te voorzien. Pepers van dit soort kunnen alleen met handschoenen worden vastgehouden.

moruga

10. Carolina reaper

Dit is hem dan… de aller- aller- allerheetste peper ter wereld! De Carolina reaper werd in 2013 gecultiveerd in het Zuiden van de Verenigde Staten. Tuinder Ed Currie kruiste een soort Habanero pepers met een Ghost pepper en verkreeg daarmee in 2013 deze meedogenloos hete ‘Carolina reaper’ peper. De Carolina reaper heeft een scoville score van 2.200.000 – of wel bijna 7x zo heet als ‘onze’ Madame Jeanette peper!

reaper

 

Recept voor Antilliaanse pika

Wil je zelf Antilliaanse pika maken? We hebben in ieder geval al een lekker recept voor je met madame Jeanette pepers en uien! (pika natural)

Pika in ons kookboek

In ons kookboek De complete Antilliaanse keuken vind je maar liefst 4 verschillende recepten voor pika. Wist je dat er maar liefst 300 recepten in ons boek staan? Van hoofdgerechten tot snacks en van drankjes tot taart… echt álles staat erin!

Door op onderstaande foto te klikken, kun je de complete inhoudsopgave van het boek bekijken. Zo weet je meteen of het iets voor je is…

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend