Home Blog Interview met Leo Babauta (Zen Habits)
blank

Interview met Leo Babauta (Zen Habits)

door Linda Terrizzi

Het was voor mij persoonlijk een hele eer om een interview te mogen afnemen met één van mijn favoriete schrijvers ooit: Leo Babauta. Leo is schrijver van wereldwijde bestsellers als “The power of less”, “Zen Habits” en “Focus”. Daarnaast beheert hij de mega-succesvolle website “Zen Habits”, die op dit moment meer dan 2 miljoen lezers heeft. Het is ons eerste interview met iemand die écht niet met de Antilliaanse keuken te maken heeft… toch kijken we graag even in zijn inzichten over (gezond) eten en gewoontes, iets waarin hij in zijn boeken ook veel over schrijft.

WIE IS LEO BABAUTA?

“Leo Babauta – dat ben ik. Ik ben een ‘simplicity blogger’ en schrijver. Ik creëerde Zen Habits, een top 25 blog (volgens TIME magazine) met meer dan 2 miljoen volgers. Ik ben een voormalig journalist, een echtgenoot, vader van zes kinderen en inwoner van San Francisco. Ik startte mijn website om te documenteren wat ik leerde toen ik een aantal van mijn gewoontes (ten goede!) wilde veranderen.”

EEN TYPISCH DAGMENU:

Je spreekt in je boeken over ‘eenvoud’ en ‘minimalisme’, hoe heeft dit invloed op hetgeen dat je eet? En wát eet je eigenlijk op een gemiddelde dag?

“Mijn doorsnee menu ziet er als volgt uit”, zegt Leo.

  • ontbijt: Elke dag eet ik een kom havermout als ontbijt. Meestal rond een uur of 10. Ik kook de havermout en meng het met lijnzaad, kaneel, blauwe bessen en noten. Als ik me avontuurlijk voel, doe ik er nog wat banaan of frambozen door (zie foto!)
  • lunch: Mijn standaard lunch bestaat uit een ‘big-ass’ salade met boerenkool, spinazie en avodaco’s. Daarin doe ik wat bonen, noten en zelfs wat fruit. Soms maak ik een roerbakschotel van alleen groenten.
  • snack: Als ik ‘s middags honger krijg, eet ik een paar rauwe noten en wat gedroogd fruit. Groeten met hummus zijn een andere favoriete snack!
  • diner: Bonen en groenten! …of een roerbakschotel met tofu… of een groente-chili. Ohh, hier kan ik wel héél veel antwoorden op verzinnen. Soms ben ik een tijdje gek op eten uit India of Mexico en maak ik uitsluitend dát. Sowieso ligt mijn bord vol met groenten. En een glas rode wijn, die móet ik erbij, elke avond!

“Dat is zo’n beetje alles wat ik tegenwoordig eet. Ik heb gemerkt dat ik minder eet dan vroeger. Eet langzamer en je merkt dat je sneller vol zit”

blank

HOE GROOT ZIJN JE PORTIES?

“Ik ben niet streng op portiegrootte, maar ik probeer ze niet té groot te maken. Omdat het meeste wat ik eet niet veel calorieën bevat (heel veel groenten!) kan ik eigenlijk zo veel eten als ik wil. Behalve van noten en avocado’s… al maak ik me daarover ook niet teveel zorgen. Ik beperk mijn porties door langzaam te eten. Dan gaat het eigenlijk vanzelf.”

“Maar als je een concreet antwoord wilt: Ik eet zo ongeveer ‘n schaaltje havermout voor ontbijt, een enorm bord met salade voor lunch en zo’n 3 handen vol als diner”

HEB JE ALTIJD ZO GEGETEN?

“Nee! Ik eet nu ongeveer zo’n 12 jaar op deze manier. Voordat ik zo at, leefde ik vreselijk ongezond. Ik was veel te dik, bewoog nauwelijks en ik was verslaafd aan junkfood en sigaretten. Ik werkte daarnaast ook veel te hard en stond stijf van de stress. Nu, na meer dan 12 jaar gezond leven ben ik zo’n 30 kilo lichter. Ik heb nu weer dezelfde broekmaat als op de middelbare school! – én ik ben veel sterker.

Het meest belangrijk voor mij is dat ik me nu veel fitter voel: ik kan rennen, sporten en allerlei leuke activiteiten met de kinderen ondernemen en ik voel me beter dan ooit tevoren!”

FASTFOOD OF COMFORT FOOD?

Ons Antilliaanse Eten wordt overal écht als ‘comfort food’ gezien. We maken heerlijke stoofschotels die úren moeten trekken… maar toch sluipt er steeds meer ‘fast food’ in de keuken. Eet jij liever comfort food of fast food?

“Fast food? Nee. Dat eet ik ab-so-luut niet. Ik hield vroeger veel van fastfood, maar ik heb mijn mening totaal bijgesteld. Ik geloof ik ‘langzaam eten’: echte, gezonde etenswaren die met zorg zijn bereid en langzaam worden opgegeten. Zo geniet je er het meest van… vooral in het bijzijn van vrienden. Het liefst eet ik zoveel mogelijk lokaal en vers. Omdat ik vaak thuis eet, hoeft dit niet veel te kosten. Ik kies dus absoluut voor comfort food, het liefst zelf bereid en met liefde klaargemaakt.

Het is zelfs goedkoper dan fastfood op deze manier! Soms eet ik nog wel eens in een restaurant, maar dan wel een goede… waar ik rustig kan zitten en kan kletsen met vrienden en familie. Ik eet liever minder vaak buitenshuis, maar dan wél kwalitatief beter.”

ZIJN JE EETGEWOONTES NIET VERVELEND?

“Soms ben ik weleens lastig op feestjes, maar niemand maakt zich er echt druk om. Meestal vind ik wel één of twee dingen die ik kan eten. Als ik bij iemand thuis ben is er meestal wel één gerecht dat ik kan eten. Soms breng ik zelf wat mee, zodat ik in ieder geval dáárvan kan snacken. Een andere oplossing is om thuis te eten voordat ik ergens heen ga. En soms… héél soms… eet ik gewoon gezellig mee van de chips, snoepjes, pizza en het brood. Zo héél af en toe moet dat toch kunnen.”

FAVORIETE EN VERBODEN ETENSWAREN:

Mijn absolute favorieten… dat zijn bessen, pure chocolade, noten, avocado’s en rode wijn!

Dingen die voor mij ‘verboden’ zijn (maar die ik op zaterdag af en toe toch eet!) zijn: gefrituurd eten, pasta en brood, zoetigheden en bier.

Wil je meer weten over Leo, zijn gewoontes, boeken en website? Neem dan een kijkje op ZenHabits.net of bekijk zijn boeken op Amazon!


SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend