Home Basics Amerikaanse maten omrekenen met onze tabel
amerikaanse maten omrekenen van cups naar gram fahrenheit naar celsius lbs oz

Amerikaanse maten omrekenen met onze tabel

door Linda Terrizzi

Amerikaanse maten zoals cups, oz, lbs en tsp zijn moeilijk om te rekenen naar Nederlandse maten. Ook is het soms lastig om temperaturen in Fahrenheit naar graden Celsius om te zetten. Daarvoor hebben wij een handige en uitprintbare tabel voor je gemaakt. Hierop zie je in één oogopslag wat die Amerikaanse maat nou precies in gram of milliliter is. Print ‘m uit, hang ‘m in je keukenkastje en voortaan maak jij Amerikaanse recepten ook in een handomdraai!

Soms kom je een recept tegen — niet bij ons! — wat geschreven is in inhoudsmaten: Amerikaanse cups dus! Als het om een baksel gaat, heb je ook nog eens dikke kans dat de temperatuur wordt aangegeven in graden Fahrenheit. Hoe reken je die in hemelsnaam om naar Celsius?

Vrees niet: wij zijn er om je te helpen! Met onze handige OMREKENTABEL weet jij in een handomdraai hoeveel gram bloem of suiker er in een Amerikaanse cup gaat. En natuurlijk op hoeveel graden je de oven moet zetten als het recept spreekt over “350 graden Fahrenheit”.

Van Fahrenheit naar Celsius omrekenen

In de allereerste kolom van de rode tabel vind je de meest voorkomende baktemperaturen in graden Fahrenheit. Deze worden omgerekend naar graden Celsius. Zo weet je precies hoe hoog de oven moet als je die lekkere, Amerikaanse taart of ‘cookies’ gaat bakken.

Van cups naar milliliters

In het eerste (rode) gedeelte van de tabel kun je daarnaast ook Amerikaanse cups omrekenen naar milliliters. Dit kun je gebruiken wanneer ‘natte ingrediënten’, zoals water, olie of melk in cups worden aangegeven.  Je kunt de Amerikaanse recepten die in cups staan geschreven nu handig afmeten in een maatbeker die milliliters aangeeft. Handig: Zo heb je geen maatcups meer nodig!

Ook vind je in dit gedeelte een rij waarin staat hoe je de gewichts- en inhoudsmaat ‘ounce’ (oz) omrekent naar grammen. Én natuurlijk hoeveel milliliter er in een Amerikaanse teaspoon of tablespoon zit.

Van cups naar grammen

Soms gaat het echter niet om vloeibare ingrediënten, maar ‘droge ingrediënten’ als bloem, meel, suiker, boter, havermout of chocolate chips. Wanneer je een cup van die ingrediënten nodig hebt, kun je de Amerikaanse cup niet naar milliliter omrekenen. Dat moet dus naar grammen!

Het vervelende is dat bijna elk ingrediënt een ander gewicht heeft. Daarom hebben we de meest voorkomende bak-ingrediënten op een rijtje gezet voor je. Zo weet je precies hoeveel gram bloem of suiker er in 1 Amerikaanse cup gaat. Om het extra makkelijk te maken, hebben we ook een kolom voor 3/4 cup, 2/3 cup, 1/2 cup en 1/4 cup in de tabel opgenomen.

Uitprintbare tabel

We hebben ons best gedaan om een zo overzichtelijk mogelijke tabel voor je te maken. Je kunt deze downloaden via de knop  hieronder. Het beste? Je kunt de tabel uitprinten en (bijvoorbeeld!) aan de binnenkant van je keukenkastje plakken. Zo weet je altijd meteen wat je nodig hebt voor dat ene, speciale recept.

DOWNLOAD DE TABEL!

blank

‘Stick of butter’ naar grammen omrekenen

Als laatste nog een tip van iets dat niet in de tabel is opgenomen: in de Verenigde Staten heeft roomboter weer een andere aanduiding. Die gaan daar namelijk in ‘sticks’. Wanneer je in een Amerikaans recept ‘1 stick of butter’ ziet staan, bedoelen ze hiermee 113 gram. Een ‘tablespoon of butter’ is dan weer 15 gram. Je moet ‘t maar weten natuurlijk…

Gelukkig kun je in onze tabel meteen zien hoeveel gram boter je nodig hebt en kun je lekker snel weer door met je recept.

Liever niet omrekenen?

Vind je dat omrekenen nou écht vervelend en maak je je recept liever met de Amerikaanse maten? Dan kun je natuurlijk ook ‘gewoon’ Amerikaanse maatcups kopen.

Dit regenboogsetje van Joseph Joseph hebben wij thuis, voor als ik ‘n keer geen zin heb om de Amerikaanse maten uit een recept om te rekenen naar Nederlandse. Daarin zitten zowel de maten voor (kwart, halve, hele) cups als die van tablespoons en teaspoons:


Probeer ook eens

Ben je gek op Amerikaanse baksels? Probeer dan zeker onze Red Velvet cake eens!


SOULFOOD Recepten

Heb je onze nieuwe website SOULFOOD.NL al gezien? Daarop vind je nog véél meer lekkere recepten die niet allemaal uit de Antilliaanse keuken komen!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Hier plaatsen we elke dag leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Meer lekkere recepten...

DutchEnglish
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)
Send this to a friend