Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home Blog Barbecue: zelf doen of uitbesteden?
A-Z bbq pakket barbecue huren antilliaans recept

Barbecue: zelf doen of uitbesteden?

door Linda Terrizzi

Het is weer barbecueweer! Gaat jouw hart ook sneller kloppen als je denkt aan de voorbereidingen voor een échte Antilliaanse barbecue of vind je al het voorwerk (en schoonmaken!) vooral een vervelende klus?

Bij ons thuis zijn de meningen er een beetje over verdeeld. Hoewel we het altijd héél gezellig vinden om voor vrienden en familie een gezellige barbecue te organiseren, is de hoeveelheid werk ook wel een dingetje. We zijn nogal klein behuisd en het opslaan van een full-size barbecue alleen al vraagt om veel ruimte in de schuur. Om die reden hebben we dan ook heel lang getwijfeld: schaffen we een échte barbecue aan of wordt het 2x per jaar (want eerlijk is eerlijk, vaker gebruiken we ‘m echt niet!) een
wegwerpexemplaar?

Nu is zo’n wegwerpbarbecue niet echt “je van het”, zeker als je zoals
wij tijdens ’t barbecueën vaak met 8 tot 10 personen bent. Maar zo’n echte, die neemt dus veel plek in… En dan heb je ook nog een zak briketten,
aanmaakblokjes en tangen die je kwijt moet. En moet je ook de barbecue vóór en ná het gebruik schoonmaken. Niet mijn favoriete klusje, maar wel noodzakelijk voor een geslaagd feestje. Want happen in een stukje vlees waar roest of stof op zit is natuurlijk niet zo smakelijk! ;)

Een alternatief

Wat ik dus níet wist, is dat er nog een alternatief bestaat naast een echte en een wegwerpbarbecue: een bbq huren! Er bestaan namelijk services waarbij je een barbecue, inclusief al het vlees, de bijgerechten, sausjes en servies (porselein, geen plastic!) voor een enkel dagje afneemt. Geen gesjouw, want ze komen alles gewoon bij je thuis afleveren. En misschien wel de leukste bijkomstigheid: ook de afwas wordt voor je gedaan! Dan is het dus een beetje alsof je wordt uitgenodigd voor iemand anders’ barbecue, maar dan bij jou thuis.

Zo’nA-Z bbq pakket is te bestellen vanaf 5 personen en kost zo’n € 12,75 per persoon. Voor dat geld huur je de barbecue en krijg je per persoon een mooie selectie aan vlees, bijgerechten, sauzen en serviesgoed. Geen slechte deal, als je het mij vraagt!

Zelf maken vs uitbesteden

Wie ons kent, weet dat we van huis uit geneigd zijn om bij alles wat we doen te kiezen voor ‘zelf maken’. Zo hebben we onze kookboeken in eigen beheer uitgegeven en maakten we naast alle teksten bijvoorbeeld ook alle foto’s zelf. Het is misschien een overblijfsel uit de tijd dat we geen cent te makken hadden. We hebben immers als gezin zeker 10 jaar op het minimum geleefd.

Toch merken we tegenwoordig dat het af en toe zó fijn is om onszelf wat rust te gunnen. Niet altijd maar uren in de keuken staan ter voorbereiding van een feestje, maar gewoon eens wat werk uitbesteden. Heerlijk! Wij zijn nog steeds de laatste personen die veel geld uitgeven aan dure spullen of andere luxe, maar door hier en daar wat werk uit te besteden, houden we stiekem best veel tijd over en het scheelt ’n enorme lading stress. Zo wordt de dag voor iedereen leuker!

Zo’n barbecuedeal is voor ons dus echt een fijne optie. Zo kunnen we zelf ook genieten van de dag (want: geen gezeur over het schoonmaken & voorbereiden van alles) terwijl de kosten ook niet uit de klauwen lopen. Top dus!

Gegrilde ananas van de barbecue

Hoewel het menu van A-Z barbecue erg compleet is, kan ik het tóch niet laten om zelf ook iets toe te voegen. En dat hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn of veel werk te kosten.

Voor een frisse toevoeging aan de barbecue maak ik altijd deze heerlijke ananas. Het kost je bijna geen werk (even schillen!) maar het resultaat is zó enorm lekker. Echt heel anders dan ‘rauwe’ ananas. Bovendien kunnen mensen die vaak niet tegen ananas te kunnen, dit meestal wel eten. In rauwe ananas zit namelijk een enzym dat eiwitten splitst. Hier kunnen
veel mensen last van krijgen in hun mond. Wanneer de ananas verhit wordt, verdwijnt de functie van het enzym.

De bereiding van de ananas is echt supersimpel: schillen en in dikke plakken snijden. Het midden hoeft er niet eens uitgehaald te worden! De plakken van circa 1 centimer dik leg je op de barbecue, totdat ze mooie grillstreepjes aan beide kanten hebben. Na het grillen bestrooi je de ananasplakken met een klein beetje van je zelfgemaakte kruidenmengsel. That’s it!

Ingrediënten voor het kruidenmengsel:

  • 50 gr chilivlokken
  • 25 gr zout
  • 25 gr zwarte peper
  • 25 gr paprikapoeder
  • 25 gr koriander
  • 25 gr gedroogde oregano
  • 25 gr knoflookpoeder

Voor het maken van het mengsel geldt: alle ingrediënten bij elkaar doen en goed roeren. Je kunt het mengsel maanden goed houden in een afgesloten potje, mits het natuurlijk droog blijft. Voor de ananasplakken heb je slechts een klein beetje nodig.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens

Ben je gek op ananas? Probeer dan ook eens onze traditionele ananastaart!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

Meer lekkere recepten...

Translate »