antilliaanse hapjes voor op een feestje antilliaanse snacks vlaggenclub

Antilliaanse hapjes voor op ‘n feestje

door Linda Terrizzi

Hoewel onze keuken nog niet zo heel bekend is, merken we duidelijk dat onze Antilliaanse hapjes het voortouw nemen. Als mensen kennismaken met onze lekkernijen is dat vaak op een feestje. En daar worden natuurlijk de lekkerste hapjes geserveerd. Denk eens aan de Curaçaose kaasballetjes of pastechi (pasteitjes met vlees, vis of kaas). Ook een lekkere Johnny Cake valt meestal bij iedereen in de smaak.

Vlaggetjes van Vlaggenclub.nl

Iets waar ik vroeger best van kon balen was dat er geen cocktailprikkers te verkrijgen waren met onze vlag. Overal zag ik van die gezellige prikkertjes in rood-wit-blauw en bij de Zweede Meubelgigant had je ze natuurlijk ook in blauw met geel. In de gehaktballetjes, je kent het wel. Maar van Curaçao kon ik tot voor kort dus nog geen prikkertjes vinden.

Hoe blij denk je dat ik was toen ik ze online vond bij vlaggenclub.nl? Ze maken daar trouwens niet alleen cocktailprikkers, maar vlaggen in alle soorten en maten. Grote vlaggen, kleine vlaggen, autovlaggen, zwaaivlaggetjes, wimpels en ook die mini-variant waar ik naar op zoek was: cocktailprikkers. Kortom, alle soorten vlaggen in heel veel designs, en dus ook de vlag van Curaçao!

Van hen ontving ik laatst ’n pakket met daarin mijn ‘beloved’ cocktailprikkers, wat zwaaivlaggetjes en een tafelvlag. Te leuk gewoon! En om nog even mijn erfenis van de kunstacademie aan het woord te laten: Het donkerblauw van onze vlag (maar natuurlijk ook het blauw van Aruba) kleurt zo fijn bij al die geel-oranje gefrituurde Antilliaanse hapjes. Een mooi contrast op tafel dus!

Cocktailprikkers uit alle landen

Van de medewerker begreep ik dat ze bij vlaggenclub.nl ook bezig zijn om de vlaggen van Aruba, Bonaire en ‘de Antillen’ in het assortiment op te nemen. Voor mijn volgende feestje (als het weer mag…) ga ik die er dus nog gauw even bijbestellen. Ik vind het er altijd zó gezellig uitzien wanneer hapjes op ’n feestje voorzien zijn van prikkertjes met een vlag.

Wat ik op de website ook al was tegengekomen waren de cocktailprikkers in regenboogkleuren en met de vlag van onder andere Suriname, Italië, de USA (leuk voor ’n Amerikaans feestje!), Turkije en Marokko.

Tip van Flip: organiseer een multiculti-feestje en steek in alle hapjes ’n vlag van het land van herkomst. Dat ziet er zó gaaf uit!

Deze 5 Antilliaanse hapjes zijn ’n must

Ga je zelf aan de slag met de Antilliaanse hapjes? Bijvoorbeeld voor een Caribisch feestje of een verjaardag? Dan mogen deze ‘klassiekers’ niet in je lijstje ontbreken. Door op de naam te klikken kom je bij het recept, maar dat wist je natuurlijk al lang!

  1. Pastechi – Kleine, gefrituurde pasteitjes die gevuld zijn met een vulling van gehakt, kaas, tonijn, kip of bakkeljauw. Of een mix natuurlijk! Om het verschil in vulling aan te geven zetten de meeste mensen ’n stip met voedingsmiddelenkleurstof op het ongebakken pasteitje. Rood voor gehakt, geel voor kaas, blauw voor kip, etc.
  2. Kaasballetjes – Snel gemaakt en ze vallen bij bijna iedereen in de smaak. Zie ze maar als ‘upgrade’ van de Hollandse kaasblokjes. Omdat deze balletjes gefrituurd worden, is de kaas gesmolten en dus extra lekker. Naast ‘gewone’ kaasballetjes kun je ze ook eens maken met toevoeging van ham of spekblokjes, paprika of hete peper.
  3. Pikaballetjes – Dit zijn kleine gehaktballetjes in een pittige saus. De balletjes worden eerst even aangebakken en daarna verder gestoofd in een saus op basis van tomaat, paprika en hete peper. Eten er kinderen mee? Dan kun je natuurlijk minder peper gebruiken. De balletjes worden altijd met wat van de saus geserveerd. En dan is zo’n cocktailprikkertje wel echt een vereiste natuurlijk!
  4. Johnny Cake – Op ’n feestje maken we deze gefrituurde broodjes altijd in mini-variant. De broodjes van sodadeeg worden gefrituurd en daarna opengesneden. Na het snijden kun je ze vullen met kaas of bijvoorbeeld tonijnsalade.
  5. Soseshi den mansa – Knakworstjes in deeg – een absolute favoriet van de kinderen! Je kunt deze worstenbroodjes bakken in de oven óf frituren. Op een feestje wordt meestal voor het laatste gekozen, omdat de friteuse dan toch al aanstaat voor de andere hapjes. Je maakt ze met ’n jasje van zacht brooddeeg dat iets zoetig is. Zo lekker!

Flensjes met tonijn

Wat je daarnaast nog op de foto ziet zijn opgerolde flensjes met tonijn. Je kunt de flensjes op dezelfde manier maken als Nederlandse pannenkoeken. Soms wordt er ‘bij ons’ de voorkeur aan gegeven om meer eieren door het beslag te doen, waardoor het een kruising wordt tussen een flensje en een omelet. Ikzelf vind de gewone flensjes lekkerder (want minder eismaak en lichter!)

In de flensjes gaat ’n vulling van tonijnsalade. Daarna worden ze opgerold en in rolletjes van zo’n 3 centimeter gesneden. Een prikkertje om ze vast te zetten en daarna wat geraspte kaas erover. Zó lekker!

Wat serveer je op jouw volgende feestje?

Het is tegenwoordig nog even dromen, maar ooit komt het moment dat we weer gezellig een feestje of verjaardag kunnen plannen! We zijn benieuwd welke Antilliaanse hapjes jij dan gaat serveren? Laat je het ons weten op social media? We zijn benieuwd naar je menu!

  • Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. een bedrijf of merk

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)