pan batí arubaanse arubian pan bati recept recipe

Pan batí – Arubaans brood/pannenkoek

door Linda Terrizzi

Pan batí is een authentiek Arubaans gerecht. De dikke pannenkoeken smaken heerlijk met allerlei soorten saus. Oorspronkelijk werden ze op een gietijzeren plaat, de casuela, gebakken. Maar het gaat natuurlijk ook prima in een koekenpan.

What’s in a name?

De naam pan batí betekent letterlijk “geslagen of geklopt brood”. Dit doelt natuurlijk op de bereiding van het beslag. Dat wordt flink schuimig geklopt voordat het in de pan gaat. Zo krijg je het beste resultaat.



Favoriet bijgerecht

Deze pan batí worden meestal bij het avondeten gegeten. Het wordt op Aruba geserveerd zoals rijst, funchi of aardappelen. Meestal krijg je er een lekker stoofgerecht bij, zodat de pan batí de saus goed kan opnemen.

Maar ze zijn als tussendoortje ook heel lekker! Pan batí  wordt soms ook ‘gewoon’, als pannenkoek gegeten. Met een klontje boter en wat poedersuiker bijvoorbeeld.

Ingrediënten

Pan batí wordt gemaakt van een mengsel van maïs- en tarwemeel. De verhouding hiervan is cruciaal om een lekker, luchtig resultaat te krijgen. Je kunt er zelf voor kiezen om een zoete of hartige versie te maken. Het verschil zit ‘m in de toevoeging van wat suiker en eventueel een beetje vanille.

  • 250 gr tarwebloem
  • 150 gr maïsmeel (harina P.A.N.)
  • 1 zakje (16 gr) bakpoeder
  • 3 el suiker
  • een snufje zout
  • 350 ml (volle) melk
  • 2 el olie
  • boter of olie om te bakken
pan batí arubaanse arubian pan bati recept recipe

Recept voor pan batí

Meng de bloem, de suiker, het maïsmeel, het bakpoeder en het zout goed door elkaar in een kom. Maak vervolgens een kuiltje in het midden.



Voeg nu de melk en olie toe en roer alles goed door elkaar totdat eventuele klontjes zijn opgelost. Klop het mengsel daarna met een mixer of garde tot een luchtig geheel. Dit duurt zeker zo’n 5 minuten.

Verhit een koekenpan op matig vuur en doe hier (voor elke pan batí opnieuw) een eetlepel boter of olie in. Schep een soeplepel van het beslag in de koekenpan en draai de pan zo, dat de hele bodem wordt bedekt.

Wanneer het beslag aan de bovenkant niet meer nat is, kun je de pan batí voorzichtig omdraaien. Bak vervolgens de andere kant ook totdat deze goudbruin kleurt.

Haal de pannenkoek daarna uit de pan en leg je hem op een bord. Verdeel de pan batí voor het eten tenslotte in 4 of 6 stukken.



Eet smakelijk!

Recept uit ons kookboek

Je vindt het recept voor deze heerlijke Antilliaanse kesio natuurlijk ook in ons nieuwe kookboek ‘de complete Antilliaanse keuken’. Dit is trouwens één van de gerechten die van ons een paginagrote foto heeft gekregen,

In het boek vind je echt álle recepten uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao. We hebben er zeven jaar over gedaan om deze 300(!) recepten te verzamelen. Het boek is dan ook een complete weergave geworden van onze keuken. Natuurlijk compleet met mooie kleurenfoto’s en een frisse lay-out.

Wil je meer informatie over het boek? Klik dan op de afbeelding hieronder.

de complete antilliaanse keuken kookboek jurino ignacio

Probeer ook eens

Ben je gek op pannenkoeken? Probeer dan ook eens deze lekkere pannenkoeken van maïsmeel (arepa di maishi)!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe recepten? Vergeet ons dan niet te volgen op FACEBOOK, PINTEREST of INSTAGRAM. Heb je één van onze recepten geprobeerd? Dan zien we graag een foto van het resultaat! Je kunt die via Facebook sturen, óf op Instagram je foto taggen met #antilliaanseten



Voor de nieuwste video’s kun je je gratis abonneren op ons YOUTUBE kanaal.


Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.


Informatie:
Recept
Pan batí - RECEPT voor Arubaanse pan batí - traditioneel brood uit Aruba
Auteur
Geplaatst op
Bereiding
Kooktijd
Klaar in
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1131 Review(s)

Probeer dit ook eens...

Translate »
error: Alert: Content is protected !!
Dankjewel!
Wat leuk dat je het recept hebt gedeeld... zo wordt onze Antilliaanse keuken steeds bekender! :)